جهت مشاوره برای خرید: 09376460416
انتخاب صفحه

دوره جامع حفاظت در برابر صاعقه در نظام مهندسی ساختمان

صاعقه

 

فصل ها : 11

مدت زمان: 15 ساعت

سطح : پیشرفته

مدرس : مهندس محسن انتظاری

محسن انتظاری : استاد دانشگاه / مهندس طراح و ناظر سازمان نظام مهندسی ساختمان

تالیف گروهی ، پشتیبانی تلفنی

برنامه ریزی ، تدریس و بازبینی فیلم ها توسط گروهی از اساتید و دانشجویان انجام میشود تا خطاهای احتمالی را به حداقل برسانیم. همچنین در پاسخ به سوالات شما گروهی از متخصصین به شما کمک می کنند.

دانلود آنی/ ارسال سریع

لینک های دانلود بلافاصله پس از ثبت سفارش به پنل کاربری شما اضافه می شود و لینک دانلود به ایمیل شما هم ارسال میشود در صورت خرید پستی ارسال پستی به همراه کد رهگیری مرسوله در اولین ساعت اداری روز انجام می شود

بازگشت وجه در صورت نارضایتی

دوره ها در مهندس برتر به صورت گروهی مورد بازبینی قرار می گیرد. همچنین از کیفیت دوره های ارائه شده در مهندس برتر مطمئن هستیم در صورت نارضایتی وجه واریزی شما با احترام برگشت داده می شود.

تعداد فصل ها

تعداد دقیقه های آموزش

تعداد پشتیبانان

%

رضایت کاربران

فصل 1 : بررسی لزوم حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها از دیدگاه قوانین و مقررات

شرح دوره

بر اساس قوانین هر گونه ترک فعل در خصوص اجرای اقدامات حفاظتی در ساختمان که شرایط را برای بروز تلفات جانی و خسارات مالی در آینده فراهم کند تبعات سنگینی برای مهندسین طراح و ناظر و همچنین مجریان ساختمان در بر خواهد داشت. در زمینه صلاحیت رشته برق در نظام مهندسی ساختمان یکی از پر چالش ترین مواردی که مسئولیت سنگینی برای مهندسین ایجاد می کند اقدامات حفاظتی در خصوص وقوع صاعقه می باشد. علت پرچالش بودن بحث صاعقه گیر در ساختمان ها ابهام در قوانین و مقررات و همچنین عدم آگاهی کافی مهندسین طراح، ناظر و مجری برق ساختمان در این زمینه است. در معتبرترین استاندارد بین المللی یعنی IEC62305 هفده اقدام حفاظتی مختلف جهت کاهش ریسک خسارات جانی و مالی در صورت وقوع صاعقه معرفی شده است که مهمترین این اقدامات نصب LPS خارجی شامل میله برقگیر، هادی نزولی و ارت مخصوص صاعقه گیر و همچنین نصب SPD های همبندی در ورودی خطوط برق می باشد. اما همچنان باید به سوالات اساسی در این خصوص پاسخ داده شود از جمله این که کدام ساختمان ها نیازمند اقدامات حفاظتی در برابر صاعقه هستند و برای هر ساختمان در معرض ریسک چه اقدامات حفاظتی موثرتر است و البته اینکه بعد از این اقدامات آیا به میزان کافی ریسک خطرات صاعقه کاهش یافته است یا خیر. در مبحث 13 مقررات ملی ساختمان صراحتا اعلام شده که بحث های مربوط به تاسیسات صاعقه گیر را پوشش نمی دهد ولی در مبحث 4 مقررات ملی، ساختمان هایی که باید تحت اقدامات حفاظتی در برابر صاعقه قرار بگیرند تا حدودی مشخص شده است البته این بخش از مقررات ملی جزئیات نحوه اجرای این اقدامات حفاظتی را به استاندارد ملی ایران ارجاع داده و استاندارد ملی ایران نیز معتبرترین استاندارد بین المللی یعنی IEC62305 را ملاک عمل قرار داده است.
در این آموزش سعی شده با استناد به منابع معتبر بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها به ساده ترین شکل ممکن آموزش داده شود تا مهندسین چه در حوزه طراحی و چه نظارت و اجرا با دیدی باز و آگاهی کافی اقدامات موثر و متناسب با هر ساختمان را طراحی و اجرا کنند.

  • آموزش بندهای مربوط به صاعقه گیر در مبحث 13 مقررات ملی ساختمان
  • بررسی بندهای مربوط به صاعقه گیر در مبحث 4 مقررات ملی ساختمان
  • بررسی مبحث صاعقه گیر در استاندارد ملی ایران
  • بررسی دستورالعمل شورای مرکزی درباره حفاظت ساختمان ها در برابر صاعقه
  • بررسی بحث حفاظت در برابر صاعقه در استاندارد NFPA780
  • بررسی بحث حفاظت در برابر صاعقه در استاندارد IEC62305

ویدیو معرفی فصل 1

فصل 2 : معرفی انواع صاعقه و آشنایی با پارامترهای مهم آن و بررسی سطوح حفاظت از صاعقه

شرح دوره

جهت درک روش های حفاظت در برابر صاعقه قطعا نیازمند شناخت پارامترهای مربوط به صاعقه هستیم. هنگامی که با فرایند ایجاد صاعقه آشنا می شویم براحتی نحوه تعیین بسیاری از پارامترها روشن خواهد شد. از جمله این پارامترها شعاع گوی غلتان برای تعیین محل مناسب نصب میله های برقگیر، طراحی ادوات، هادی ها، سیستم اتصال زمین و SPD ها جهت تخلیه جریان های صاعقه و همچنین نحوه سطح بندی حفاظت در برابر صاعقه هستند. در این فصل سعی شده با کمک اطلاعات ارزشمندی که در پارت اول استاندارد IEC62305 ارائه شده کلیدی ترین نکات مربوط به شناخت صاعقه آموزش داده شود تا با کمک این اطلاعات به درک خوبی از نحوه حفاظت در برابر صاعقه در ساختمان های مختلف دست پیدا کنیم. با اطلاعاتی که در این فصل کسب خواهیم کرد کل مسیر یادگیری بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها اعم از مباحث ارزیابی ریسک و روش های کاهش ریسک خطرات صاعقه هموار خواهد شد.
در این آموزش سعی شده با استناد به منابع معتبر بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها به ساده ترین شکل ممکن آموزش داده شود تا مهندسین چه در حوزه طراحی و چه نظارت و اجرا با دیدی باز و آگاهی کافی اقدامات موثر و متناسب با هر ساختمان را طراحی و اجرا کنند.

  • آشنایی با نحوه ایجاد صاعقه در ابرها
  • بررسی گام های مختلف در ایجاد صاعقه
  • آموزش محاسبه فاصله ضربه صاعقه جهت طراحی محل مناسب نصب میله های برقگیر
  • بررسی احتمال وقوع برای صاعقه ها با جریان های مختلف در کانال صاعقه
  • آموزش سطح بندی برای حفاظت در برابر صاعقه (LPL)
  • آشنایی با شعاع گوی غلتان برای هر سطح حفاظت در برابر صاعقه
  • بررسی شکل موج صاعقه
  • تقسیم بندی کلی انواع صاعقه

ویدیو معرفی فصل 2

فصل 3 : ارزیابی ریسک سریع جهت بررسی انواع خطرات صاعقه برای ساختمان

شرح دوره

اولین گام جهت حفاظت ساختمان ها در برابر صاعقه انجام محاسبات ارزیابی ریسک برای خطرات صاعقه می باشد. در استاندارد IEC62305 نحوه ارزیابی ریسک خطرات صاعقه با جزییات کامل بیان شده است. در محاسبات ارزیابی ریسک، خطرات مختلفی که در صورت وقوع صاعقه ما را تهدید خواهد کرد محاسبه می گردد از جمله این خطرات، ریسک از دست رفتن جان انسان ها، ریسک از دست رفتن خدمات عمومی، ریسک از دست دادن میراث فرهنگی و همچنین ریسک از دست دادن ارزش اقتصادی هستند. با توجه به اینکه حداکثر ریسک قابل تحمل برای هریک از این موارد در استانداردها مشخص شده است درصورت بالاتر بودن مقدار هر یک از این خطرات از ریسک قابل تحمل مربوطه باید اقدامات حفاظتی مناسب جهت کاهش ریسک انجام گردد.
اما با توجه به زمان بر بودن محاسبات ارزیابی ریسک با جزییات عملا در بسیاری از مواقع ما به دنبال روش های سریعتر جهت رسیدن به پاسخ این سوال هستیم که آیا خطر صاعقه برای ساختمان بیش از اندازه قابل تحمل است یا خیر؟ از این رو در این فصل دو روش ارزیابی ریسک سریع آموزش داده شده است که روش اول بر اساس استاندارد NFPA780 است که به کمک آن می توان به سرعت ریسک صاعقه برای ساختمان های مختلف را محاسبه نمود. و دومین روش استفاده از دفترچه محاسبات اکسل بر اساس روش ساده شده ارائه شده در استاندارد IEC62305 می باشد که به کمک آن به ساده ترین شکل ممکن ارزیابی ریسک ساختمان ها انجام خواهد شد.
در این آموزش سعی شده با استناد به منابع معتبر بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها به ساده ترین شکل ممکن آموزش داده شود تا مهندسین چه در حوزه طراحی و چه نظارت و اجرا با دیدی باز و آگاهی کافی اقدامات موثر و متناسب با هر ساختمان را طراحی و اجرا کنند.

  • مقایسه بحث ارزیابی ریسک صاعقه در استاندارد های مختلف
  • آموزش محاسبات ارزیابی ریسک ساده شده بر اساس استاندارد NFPA780
  • آموزش محاسبه چگالی برخورد صاعقه NG جهت محاسبات ارزیابی ریسک
  • بررسی سطح کرونیک در مناطق مختلف ایران
  • محاسبه تعداد رویدادهای خطرناک ND برای سازه
  • آموزش نحوه محاسبه مساحت جمع آوری صاعقه AD
  • آموزش نحوه محاسبه فاکتور موقعیت سازه
  • حل مثال ارزیابی ریسک صاعقه برای یک آپارتمان مسکونی
  • آموزش ارزیابی ریسک به کمک دفترچه محاسبات اکسل بر اساس مدل ساده شده IEC62305
  • حل مثال ارزیابی ریسک صاعقه برای یک آپارتمان مسکونی با دفترچه محاسبات

ویدیو معرفی فصل 3

فصل 4 :آموزش ارزیابی ریسک با جزئیات جهت بررسی انواع خطرات صاعقه برای ساختمان

شرح دوره

هر چند در ارزیابی ریسک سریع ارائه شده در فصل قبلی آموزش می توان به سرعت در خصوص نیاز یا عدم نیاز به اقدامات حفاظتی در برابر صاعقه تصمیم گیری کرد ولی در ارزیابی ریسک دقیق ارائه شده در استاندارد IEC62305 جزئیات بسیار بیشتری از شرایط ساختمان در محاسبات در نظر گرفته می شود. از جمله این جزئیات موقعیت و ارتفاع ساختمان های مجاور، وضعیت خطوط برق و تلفن ورودی به ساختمان، در نظر گرفتن انواع آسیب هایی که به واسطه برخورد صاعقه ممکن است ایجاد شود، تقسیم ساختمان به زون های متفاوت جهت حفاظت موثرتر در برابر صاعقه، در نظر گرفتن دقیق تر مساحت جمع آوری صاعقه با در نظر گرفتن ساختمان های مجاور و خطوط ورودی به ساختمان و بسیاری از موارد دیگر. وجود این حجم از جزییات در ارزیابی ریسک دقیق باعث می شود که امکان اتخاذ تدابیر حفاظتی موثرتر جهت حفاظت در برابر صاعقه امکان پذیر شود. در این فصل سعی شده بحث ارزیابی ریسک دقیق با وجود پیچیدگی های ذاتی که در محاسبات آن وجود داد تا حد امکان به زبان ساده و به شکل کاربردی آموزش داده شود تا بتوان عملا از این روش محاسباتی جهت ارزیابی ریسک دقیق ساختمان ها و در نهایت تصمیم گیری صحیح در اقدامات حفاظتی استفاده نمود.
در این آموزش سعی شده با استناد به منابع معتبر بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها به ساده ترین شکل ممکن آموزش داده شود تا مهندسین چه در حوزه طراحی و چه نظارت و اجرا با دیدی باز و آگاهی کافی اقدامات موثر و متناسب با هر ساختمان را طراحی و اجرا کنند.

  • بررسی انواع نقاط برخورد صاعقه
  • آموزش زون بندی ساختمان جهت حفاظت از صاعقه (LPZ)
  • بررسی انواع ریسک صاعقه و مولفه های آن
  • محاسبه اجزای ریسک
  • آموزش ترکیب اجزای ریسک
  • بررسی تاثیر هر یک از روش های حفاظتی 17 گانه بر روی مولفه های خطر
  • معرفی ریسک قابل تحمل
  • آموزش نحوه تخمین زدن نیاز یا عدم نیاز به حفاظت در مقابل صاعقه بر اساس حداکثر ریسک قابل تحمل
  • بررسی فلوچارت حفاظت در مقابل صاعقه

ویدیو معرفی فصل 4

فصل 5 : محاسبات ارزیابی ریسک صاعقه برای ساختمان ویلایی

شرح دوره

همانطور که اطلاع دارید چهار ریسک اصلی برای صاعقه وجود دارد که ارزیابی ریسک برای این چهار ریسک انجام می گردد. برای ساختمان ویلایی که در این فصل قصد ارزیابی ریسک آن را داریم چون اصابت احتمالی صاعقه به آن تاثیری بر روی قطع خدمات به سایر ساختمان ها ندارد پس ریسک از دست رفتن خدمات به مردم یا R2 وارد محاسبات نمی شود. ضمنا برای این ساختمان R3 یا ریسک از دست رفتن میراث فرهنگی نیز وجود ندارد. ریسک R4 که مربوط به خطر از دست دادن ارزش اقتصادی هست نیز فقط در مواردی که مالک درخواست کند وارد محاسبات خواهد شد. بنابراین در این مثال فقط ریسک R1 که در مورد خطر از دست دادن جان انسان ها است در محاسبات ریسک در نظر گرفته می شود. با توجه به شرایط مساله پس از محاسبات، ریسک از دست رفتن جان انسان ها دو و نیم برابر حداکثر ریسک قابل تحمل می شود و ساختمان نیاز به اقدامات حفاظتی خواهد داشت. با در نظر گرفتن اقدام حفاظتی SPD سطح 4 و انجام مجدد محاسبات مقدار ریسک به یک چهارم مقدار ریسک قابل تحمل کاهش می یابد و با اقدام حفاظتی LPS سطح 4 و انجام مجدد محاسبات مقدار ریسک به یک هفتم مقدار ریسک قابل تحمل کاهش خواهد یافت. بنابر این هر کدام از این دو اقدام حفاظتی قادر به ایمن ساختن ساختمان در برابر صاعقه خواهد بود.
در این آموزش سعی شده با استناد به منابع معتبر بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها به ساده ترین شکل ممکن آموزش داده شود تا مهندسین چه در حوزه طراحی و چه نظارت و اجرا با دیدی باز و آگاهی کافی اقدامات موثر و متناسب با هر ساختمان را طراحی و اجرا کنند.

  • تصمیم گیری برای ریسک هایی که برای این ساختمان باید در محاسبات وارد شود
  • بررسی ویژگی های مرتبط با این مساله در خصوص محیط و ساختار
  • بررسی ویژگی های مرتبط با این مساله در خصوص خط برق ورودی به ساختمان
  • بررسی ویژگی های مرتبط با این مساله در خصوص خط تلفن ورودی به ساختمان
  • مشخص کردن زون های حفاظتی برای صاعقه در ساختمان
  • محاسبه فاکتورهای مرتبط با زون داخلی ساختمان
  • محاسبه مولفه های ریسک صاعقه برای ساختمان
  • ترکیب مولفه های ریسک و محاسبه ریسک از دست رفتن جان انسان ها هنگام وقوع صاعقه
  • انتخاب دو روش مناسب حفاظت در برابر صاعقه جهت کاهش ریسک
  • محاسبه مجدد ریسک و اطمینان از قرار گرفتن در محدوده قابل تحمل

ویدیو معرفی فصل 5

فصل 6 : محاسبات ارزیابی ریسک صاعقه برای آپارتمان مسکونی

شرح دوره

در این فصل ارزیابی ریسک صاعقه برای مساله آپارتمان مسکونی انجام خواهد شد. در این مساله فقط ریسک R1 که در مورد خطر از دست دادن جان انسان ها است در محاسبات ریسک در نظر گرفته می شود. به منظور تسلط کامل بر روی بحث ارزیابی ریسک در آپارتمان های مختلف در این مساله ارزیابی ریسک در دو حالت ارتفاعی 20 متر و 40 متر برای آپارتمان مسکونی محاسبه می شود. ضمنا برای شرایط خطر آتش سوزی در این مساله ارزیابی ریسک برای سه حالت خطر کم، خطر متوسط و خطر زیاد که روی پارامتر rf تاثیر گذار است انجام می شود. از نظر کلاس LPS نیز ارزیابی ریسک برای چهار حالت بدون LPS و وجود LPS های کلاس یک و دو و سه و چهار انجام می گردد. در خصوص تجهیزات اعلام حریق نیز سه حالت بدون اعلام حریق، وجود اعلام حریق دستی و وجود اعلام حریق اتوماتیک در محاسبات وارد می گردد. در نهایت شانزده حالت مختلف از ترکیب اقدامات حفاظتی در برابر صاعقه برای این ساختمان در نظر گرفته می شود که در 10 مورد ریسک صاعقه به کمتر از حداکثر ریسک قابل تحمل کاهش می یابد بنابراین تمامی این ده مجموعه اقدام جهت حفاظت ساختمان در برابر صاعقه قابل قبول است. در نهایت بر اساس ملاحظات اجرایی و هزینه می توان یک مجموعه اقدام را انتخاب و جهت حفاظت در برابر صاعقه این آپارتمان مسکونی پیشنهاد  نمود.

در این آموزش سعی شده با استناد به منابع معتبر بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها به ساده ترین شکل ممکن آموزش داده شود تا مهندسین چه در حوزه طراحی و چه نظارت و اجرا با دیدی باز و آگاهی کافی اقدامات موثر و متناسب با هر ساختمان را طراحی و اجرا کنند.

◄ تصمیم گیری برای ریسک هایی که برای آپارتمان مسکونی باید در محاسبات وارد شود

◄بررسی ویژگی های مرتبط با آپارتمان مسکونی در خصوص محیط و ساختار

◄بررسی ویژگی های مرتبط با آپارتمان مسکونی در خصوص خط برق ورودی به ساختمان

◄بررسی ویژگی های مرتبط با آپارتمان مسکونی در خصوص خط تلفن ورودی به ساختمان

◄مشخص کردن زون های حفاظتی برای صاعقه در آپارتمان مسکونی

◄محاسبه فاکتورهای مرتبط با زون داخلی ساختمان

◄محاسبه مولفه های ریسک صاعقه برای ساختمان

◄ترکیب مولفه های ریسک و محاسبه ریسک از دست رفتن جان انسان ها هنگام وقوع صاعقه

ویدیو معرفی فصل 6

فصل 7 :محاسبات ارزیابی ریسک صاعقه برای ساختمان اداری

شرح دوره

در این فصل ارزیابی ریسک صاعقه برای یک ساختمان اداری انجام خواهد شد. در این مساله قسمت های داخلی ساختمان را به سه زون مختلف شامل بخش دفاتر کار، بخش بایگانی و بخش مرکز کامپیوتر تقسیم می کنیم ضمنا بخش بیرونی ساختمان شامل دو زون باغچه و قسمت ورودی به ساختمان خواهد بود. پس از انجام محاسبات ارزیابی ریسک در این ساختمان متوجه می شویم که مقدار ریسک از دست دادن جان انسان ها بر اثر صاعقه حدود 10 برابر حداکثر مقدار قابل تحمل است و بنابراین ساختمان نیازمند اقدامات حفاظتی خواهد بود. با بررسی اجزای ریسک متوجه می شویم که بخش اعظم مقدار ریسک مربوط به اجزای RB و  RV می باشد و باید سراغ اقدامات حفاظتی ای برویم که قادر به کاهش این اجزا باشند. در نهایت راهکار پیشنهادی نصب LPS کلاس 3 جهت کاهش RB و نصب SPD کلاس 3 برای کاهش RV می باشد. با انجام محاسبات مجدد متوجه می شویم که اندازه ریسک به مقدار 0.7 حداکثر مقدار قابل تحمل کاهش یافته و در حدود قابل قبول جای می گیرد.

در این آموزش سعی شده با استناد به منابع معتبر بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها به ساده ترین شکل ممکن آموزش داده شود تا مهندسین چه در حوزه طراحی و چه نظارت و اجرا با دیدی باز و آگاهی کافی اقدامات موثر و متناسب با هر ساختمان را طراحی و اجرا کنند.

◄تصمیم گیری برای ریسک هایی که برای ساختمان اداری باید در محاسبات وارد شود

◄بررسی ویژگی های مرتبط با ساختمان اداری در خصوص محیط و ساختار

◄بررسی ویژگی های مرتبط با ساختمان اداری در خصوص خط برق ورودی به ساختمان

◄بررسی ویژگی های مرتبط با ساختمان اداری در خصوص خط تلفن ورودی به ساختمان

◄مشخص کردن زون های حفاظتی برای صاعقه در ساختمان اداری

◄محاسبه فاکتورهای مرتبط با زون داخلی ساختمان

◄محاسبه مولفه های ریسک صاعقه برای ساختمان

◄ترکیب مولفه های ریسک و محاسبه ریسک از دست رفتن جان انسان ها هنگام وقوع صاعقه

◄ارائه دو راهکار مختلف برای رساندن ریسک خطرات صاعقه به مقداری کمتر از حد قابل تحمل

◄محاسبه مجدد ریسک جهت حصول اطمینان از رسیدن آن به حد قابل قبول برای هر دو راهکار پیشنهادی

ویدیو معرفی فصل 7

فصل 8:محاسبات ارزیابی ریسک صاعقه برای یک مرکز بیمارستانی استاندارد

شرح دوره

در این فصل ارزیابی ریسک صاعقه برای یک مرکز بیمارستانی استاندارد انجام خواهد شد. در این مساله علاوه بر محاسبات ارزیابی ریسک برای تلفات جانی (L1)، با توجه به بالا بودن هزینه های اقدامات حفاظت در برابر صاعقه باید تجزیه و تحلیل هزینه و فایده برای ضرر اقتصادی (L4)  نیز در محاسبات وارد شود تا اقتصادی ترین اقدامات حفاظتی انتخاب شود. در این مساله محیط خارج بیمارستان را یک زون در نظر می گیریم و در داخل ساختمان بخش اتاق ها، بخش عمل جراحی و بخش ICU را سه زون مختلف در نظر می گیریم. پس از انجام محاسبات ارزیابی ریسک در این بیمارستان متوجه می شویم که مقدار ریسک از دست دادن جان انسان ها بر اثر صاعقه حدود 70 برابر حداکثر مقدار قابل تحمل است و بنابراین ساختمان بیمارستان نیازمند اقدامات حفاظتی جدی در برابر صاعقه خواهد بود. جهت حفاظت در برابر صاعقه برای این بیمارستان سه مجموعه اقدام مختلف پیشنهاد می گردد که این اقدامات عموما مبتنی بر نصب LPS خارجی در سطوح مختلف، اجرای اقدامات حفاظتی برای کاهش عواقب آتش سوزی مانند خاموش کننده ها، سیستم تشخیص آتش خودکار و غیره و همچنین تجهیز زون های اتاق عمل و  بخش ICU به SPDهای هماهنگ با توجه به وجود تجهیزات برقی حساس در این زون ها می باشد. با انجام مجدد  محاسبات ریسک متوجه می شویم که مقدار ریسک R1 در هر سه راهکار به مقدار چشمگیری کاهش یافته و در حدود قابل قبول جای گرفته است. اما با توجه به هزینه بالای اجرای هر یک از این اقدامات حفاظتی جهت انتخاب به صرفه ترین راهکار از بین این سه پیشنهاد تجزیه و تحلیل هزینه و فایده ریسک R4 برای این بیمارستان انجام می گردد و اساس نتایج آن بهترین راهکار انتخاب می گردد.

در این آموزش سعی شده با استناد به منابع معتبر بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها به ساده ترین شکل ممکن آموزش داده شود تا مهندسین چه در حوزه طراحی و چه نظارت و اجرا با دیدی باز و آگاهی کافی اقدامات موثر و متناسب با هر ساختمان را طراحی و اجرا کنند.

◄صمیم گیری برای ریسک هایی که برای یک مرکز بیمارستانی استاندارد باید در محاسبات وارد شود

◄بررسی ویژگی های مرتبط با یک مرکز بیمارستانی استاندارد در خصوص محیط و ساختار

◄بررسی ویژگی های مرتبط با بیمارستان در خصوص خط برق ورودی به ساختمان

◄بررسی ویژگی های مرتبط با بیمارستان در خصوص خط تلفن ورودی به ساختمان

◄مشخص کردن زون های حفاظتی برای صاعقه در این مرکز بیمارستانی استاندارد

◄محاسبه فاکتورهای مرتبط با زون های بیمارستان

◄محاسبه مولفه های ریسک صاعقه برای این بیمارستان

◄ترکیب مولفه های ریسک و محاسبه ریسک از دست رفتن جان انسان ها هنگام وقوع صاعقه

◄ارائه سه راهکار مختلف برای رساندن ریسک خطرات صاعقه به مقداری کمتر از حد قابل تحمل

◄محاسبه مجدد ریسک جهت حصول اطمینان از رسیدن آن به حد قابل قبول برای هر سه راهکار پیشنهادی

◄آموزش نحوه انجام تحلیل هزینه و فایده برای ضرر اقتصادی L4

◄ترکیب مولفه های ریسک و محاسبه ریسک R4 یا تجزیه و تحلیل هزینه و فایده برای بیمارستان

◄انتخاب پر فایده ترین روش از بین سه راهکار پیشنهادی بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل هزینه و فایده

ویدیو معرفی فصل 8

فصل 9:آموزش جزئیات اجرایی سیستم حفاظت در برابر صاعقه خارجی (شامل میله برقگیر، هادی نزولی و سیستم ارت)

شرح دوره

در این فصل مهمترین و پرکاربردترین اقدام حفاظتی جهت مقابله با اثرات صاعقه در ساختمان ها را بطور کامل و با جزییات اجرایی آموزش خواهیم داد. این اقدام اجرای سیستم حفاظت از صاعقه خارجی یا اصطلاحا LPS خارجی است. همانطور که در محاسبات ارزیابی ریسک متوجه شدیم مهمترین روشی که در اغلب ساختمان ها جهت کاهش مقدار ریسک خطرات صاعقه و رساندن آن به مقدار قابل تحمل انتخاب می شود نصب LPS خارجی است. LPS خارجی شامل سه بخش اساسی پایانه هوایی یا همان میله های برقگیر، سیستم هادی های نزولی و سیستم ارت مخصوص صاعقه گیر می باشد. بعد از اینکه نتیجه محاسبات ارزیابی ریسک استفاده از LPS خارجی در یکی از کلاس های یک، دو، سه و یا چهار را پیشنهاد کند باید بر اساس شرایط ساختمان این سیستم بطور صحیح و مطابق موارد اشاره شده در استاندارد IEC62305 اجرا گردد. نکات کلیدی در نصب صحیح LPS خارجی انتخاب تعداد مناسب و جانمایی سیستم پایانه هوایی به یکی از روش های گوی غلتان، زاویه حفاظتی و یا مش و همچنین انتخاب تعداد و جانمایی هادیهای نزولی و در نهایت انتخاب یکی از تیپ های A یا B اشاره شده در استاندارد برای سیستم ارت مخصوص صاعقه گیر می باشد. ضمنا هنگام اجرای سیستم LPS خارجی نکات اجرایی متعدد دیگری از جمله انتخاب جنس مناسب تجهیزات، انتخاب سطح مقطع مناسب تجهیزات و رعایت فاصله های جداسازی وجود دارد که در این فصل به تفصیل و با جزییات کامل آموزش داده خواهد شد.

در این آموزش سعی شده با استناد به منابع معتبر بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها به ساده ترین شکل ممکن آموزش داده شود تا مهندسین چه در حوزه طراحی و چه نظارت و اجرا با دیدی باز و آگاهی کافی اقدامات موثر و متناسب با هر ساختمان را طراحی و اجرا کنند.

◄بررسی انواع آسیب های صاعقه و نقش LPS در کاهش هر یک از آنها

◄مقایسه سیستم LPS خارجی و داخلی

◄بررسی رابطه بین سطوح حفاظت در برابر صاعقه (LPL)  و کلاس LPS

◄آموزش کاربرد سیستم حفاظت صاعقه خارجی

◄آموزش سیستم پایانه هوایی در LPS خارجی

◄آموزش تعیین موقعیت سیستم پایانه هوا با استفاده از روش گوی غلتان

◄آموزش تعیین موقعیت سیستم پایانه هوا با استفاده از روش زاویه حفاظتی

◄تعیین موقعیت سیستم پایانه هوا با استفاده از روش مش

 

 

ویدیو معرفی فصل 9

فصل 10:آموزش جزئیات اجرایی سیستم حفاظت در برابر صاعقه داخلی (شامل همبندی و ایزوله سازی تجهیزات)

شرح دوره

در فصل قبل سیستم حفاظت از صاعقه خارجی شامل سیستم پایانه هوایی، هادی نزولی و سیستم ارت آموزش داده شد. در این فصل بخش مکمل این سیستم یعنی LPS داخلی شامل همبندی و ایزوله سازی تجهیزات را با جزییات کامل آموزش خواهیم داد. LPS  داخلی باید از وقوع جرقه های خطرناک به دلیل جریان صاعقه در داخل سازه ای که قرار است محافظت شود جلوگیری کند این جرقه های خطرناک ممکن است بین بخش های مختلف  LPS  خارجی و سایر اجزاء ساختمان مانند تاسیسات فلزی، سیستم های الکتریکی داخلی، قطعات هادی خارجی و خطوط برق و مخابرات ورودی به سازه ایجاد گردد. در LPS  داخلی عملا از دو تکنیک همبندی و ایزوله سازی الکتریکی بین قطعات جهت جلوگیری از ایجاد این جرقه های خطرناک استفاده می گردد. در بحث همبندی موارد پر اهمیت شامل تعیین قسمت هایی که باید مستقیما یا با SPD و یا با اسپارک گپ همبند شوند، انتخاب مقطع صحیح سیم ها و شینه ها و همچنین آشنایی با تجهیزات همبندی استاندارد می باشد و در بحث ایزوله سازی موارد پر اهمیت تعیین تجهیزاتی که نیاز به ایزوله سازی دارند و همچنین محاسبه حداقل فاصله جداسازی بر اساس کلاس LPS، متریال عایق و تعداد هادی های نزولی می باشد.

در این آموزش سعی شده با استناد به منابع معتبر بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها به ساده ترین شکل ممکن آموزش داده شود تا مهندسین چه در حوزه طراحی و چه نظارت و اجرا با دیدی باز و آگاهی کافی اقدامات موثر و متناسب با هر ساختمان را طراحی و اجرا کنند.

◄آموزش کاربرد سیستم حفاظت صاعقه داخلی

◄آموزش همبندی تجهیزات جهت هم پتانسیل سازی برای مقابله با خطرات صاعقه

◄آموزش همبندی جهت هم پتانسیل سازی قطعات LPS  خارجی

◄آموزش همبندی جهت هم پتانسیل سازی برای سیستم های داخلی

◄آموزش همبندی جهت هم پتانسیل سازی خطوط خدمات خارجی

◄بررسی اقدامات حفاظتی برای تجهیزات حاوی مدارات الکتریکی نصب شده روی بام

◄آموزش محاسبه فاصله جداسازی (ایزوله سازی) برای LPS  خارجی

 

 

ویدیو معرفی فصل 10

فصل 11:آموزش حفاظت از سیستم های الکتریکی و الکترونیکی ساختمان در مقابل صاعقه

شرح دوره

همانطور که اطلاع دارید سیستم‌های الکترونیکی تقریباً در تمام جنبه‌های زندگی ما نفوذ کرده‌اند و ما در حال حاضر به شدت به اجرای مداوم و کارآمد چنین سیستم هایی متکی هستیم. استفاده از رایانه، کنترل فرآیندها بصورت الکترونیکی و ارتباطات از راه دور طی دو دهه اخیر افزایش چشمگیری یافته است. بظوریکه نه تنها تعداد این سیستم ها بیشتر شده است، بلکه اندازه فیزیکی وسایل الکترونیکی نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است این کاهش اندازه به این معناست که برای آسیب رساندن به مدارات این وسایل انرژی کمتری مورد نیاز می باشد. هنگام وقوع صاعقه اثراتی همچون اضافه ولتاژها، اضافه جریان ها و امواح  الکترومغناطیسی در نزدیکی دستگاه ها و وسایل الکترونیکی ایجاد می گردد این اثرات  اصطلاحا LEMP نامیده می شوند. بر اساس پارت چهارم استاندارد IEC62305 از طریق اقدامات حفاظت از نوسانات یا SPM می توان از سیستم های الکتریکی و الکترونیکی در یک سازه در مقابل اثرات LEMP حفاظت نمود. اگر نتایج ارزیابی ریسگ صاعقه اجرای اقدامات SPM را پیشنهاد کند می توان به کمک این اقدامات حفاظتی مقدار ریسک را به کمتر از حداکثر قابل تحمل رساند. از جمله مهم ترین اقدامات SPM، اجرای  SPDهای هماهنگ، اجرای شیلد الکترومغناطیسی، مسیریابی مناسب خطوط برق و مخابرات و همچنین پیشنهاد استفاده از رابط های جدا کننده مانند کابل های فیبر نوری می باشد.

در این آموزش سعی شده با استناد به منابع معتبر بحث حفاظت در برابر صاعقه ساختمان ها به ساده ترین شکل ممکن آموزش داده شود تا مهندسین چه در حوزه طراحی و چه نظارت و اجرا با دیدی باز و آگاهی کافی اقدامات موثر و متناسب با هر ساختمان را طراحی و اجرا کنند.

◄آشنایی با مفهوم LEMP هنگام وقوع صاعقه

◄بررسی مزایای حفاظت از سیستم های الکتریکی و الکترونیکی در سازه ها

◄بررسی اقدامات حفاظت از نوسانات (SPM)

◄آموزش اجرای SPD های هماهنگ

◄آموزش ایجادLPS   ساختاری

◄آموزش سیستم زمین و همبندی در راستای اقدامات SPM

◄آموزش اجرای شیلد الکترومغناطیسی و مسیریابی خطوط

◄آموزش استفاده از رابط های جدا کننده (مانند کابل های فیبر نوری)

◄آموزش مکان یابی تجهیزات

ویدیو معرفی فصل 11

بخش پاسخ تصویری به سوالات

پاسخ به سوال جناب آقای علی هدایتی:
سلام آموزش ها بسیار خوب وکامل بود. فقط یک سوال برام پیش اومده. حتما باید دو هادی نزولی در طرفین ساختمان باشند؟ مثلا اگر بخاطر محدودیت زیبایی نمای ساختمان دو هادی در یک وجه انجام شود ایرادی داره؟
پاسخ به سوال جناب آقای علیرضا کاویانی:
سلام تشکر می کنم از آموزش های کاربردی که قرار دادید. برای پروژه های کوچک اگر بخواهیم حفاظت از صاعقه اجرا کنیم امکانش هست فقط یک هادی نزولی در نظر بگیریم؟ چون شما در آموزش تاکید داشتید حداقل 2 هادی نزولی داشته باشیم.
پاسخ به سوال جناب آقای فرهاد همتی:
ضمن سلام و خسته نباشید جناب مهندس اگر امکانش هست برای یک آپارتمان مسکونی متوسط نحوه محاسبات میله صاعقه گیر و جانمایی اون رو بگید. اگر توضیحات ترسیم در اتوکد رو هم بفرمایید ممنون می شم چون قصد دارم طراحی انجام بدم.

65 دیدگاه ها

  1. کریمی

    این پکیج رو تهیه کردم اموزش ها بسیار عالی داده شده
    ممنون از سایت خوب شما. فقط خواستم بپرسم آیا هادی نزولی باید داخل عایق اجرا بشه یا خیر؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      بله از سطح زمین تا ارتفاع 3 متر باید سیم داخل عایق اجرا گردد. می توان از لوله پلی اتیلن با ضخامت حداقل 3 میلیمتر استفاده نمود.

      پاسخ
  2. محمد رضا

    سلام، وقت بخیر
    اگر بخواهیم در ورودی ساختمان SPD قرار دهیم باید چه کلاسی قرار بگیرد؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      در استاندارد IEC62305 اس پی دی ها به سه کلاس I , II , III تقسیم بندی شده است. اگر ساختمان دارای LPS خارجی باشد باید در ورودی SPD کلاس I قرار گیرد ولی اگر LPS خارجی نداشته باشیم در ورودی باید SPD کلاس II قرار گیرد.

      پاسخ
  3. کامران هرندی

    با سلام و خسته نباشید سایت بسیار عالی دارید آموزش ها رو دیدم و خیلی خوب یاد گرفتم. فقط سوالی دارم. اینکه چرا هنگام نصب SPD باید یک فیوز با آن سری بشه؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      این فیوز آور کارنت است و باید بصورت سری با SPD قرار بگیرد تا با عملکرد SPD هنگام وقوع صاعقه اگر SPD سوخت توسط این فیوز جدا شده و مدار اتصال کوتاه نشود.

      پاسخ
  4. aliraza

    سلام و خسته نباشید خدمت استاد
    چرا زمین های ارت حفاظتی و صاعقه جدا اجرا میشه و بعد همبندشون می کنیم؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام. لزومی ندارد ارت های مختلف جدا اجرا شود. بلکه یک سیستم یکپارچه زمین برای تمام اهداف صاعقه، حفاظتی و مخابراتی ترجیح دارد. ولی اگر سیستم زمینی که اجرا کردیم معیارهای صاعقه را نداشته باشد مجبوریم برای سیستم صاعقه ارت جداگانه اجرا شده و با سایر ارت ها همبند شود.

      پاسخ
  5. الهام رمضانی

    سلام. آموزش خیلی خیلی روان و خوب بود تشکر از زحمات شما

    پاسخ
  6. محمد حسین

    مقدار مقاومت ارت صاعقه چقدر باید باشد؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      در استاندارد مقدار مقاومت سیستم ارت در حالتی که در فرکانس پایین اندازه گیری می شود 10 اهم توصیه می شود.

      پاسخ
  7. مسعود خردمندی

    سلام. امکانش هست یک نرم افزار معتبر برای ارزیابی ریسک معرفی کنید؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام. بله نرم افرار شرکت ABB با نام Furse StrikeRisk معتبر است.

      پاسخ
  8. ali hedayati

    سلام خسته نباشید. آیا امکانش هست به دلیل حفظ زیبایی نمای ساختمان هادی نزولی بصورت توکار و در زیر نما اجرا شود؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      بله این امکان وجود دارد. ولی دو نکته در این خصوص اهمیت دارد. اول اینکه با اجرای توکار هادی امکان بررسی کردن پیوستگی هادی بصورت چشمی را از دست خواهیم داد و باید تست پیوستگی با دستگاه بطور دوره ای انجام شود و دوم اینکه هنگام تخلیه جریان صاعقه هادی های نزولی به واسطه اثرات مغناطیسی به شدت به هم نیرو وارد می کنند و اگر هادی نزولی زیر نما بخوبی مهار نشده باشد ممکن است باعث خرابی و ریزش نمای ساختمان شود. بنابراین بهتر است هر نیم متر در زیر نما برای هادی نزولی بست های محکم زده شود.

      پاسخ
  9. محمد کریمی

    سلام آموزش ها بسیار خوب وکامل بود. فقط یک سوال برام پیش اومده. حتما باید دو هادی نزولی در طفین ساختمان باشند؟ مثلا اگر بخاطر محدودیت زیبایی نمای ساختمان دو هادی در دو وجه کنار هم انجام شود ایرادی داره؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      یکی از دلایلی که اجرای حداقل 2 هادی نزولی الزام شده است این است که با جاری شدن جریان صاعقه از چند مسیر که بطور متقارن در محیط ساختمان اجرا شده است اثرات مغناطیسی داخل ساختمان به حداقل می رسد. به توضیح ساده تر اگر از دو هادی نزولی در طرفین ساختمان استفاده شود اثرات میدان مغناطیسی داخل ساختمان خنثی خواهد شد. ولی اگر در دو وجه همسایه انجام شود اثرات مغناطیسی کمتر خنثی خواهد شد.

      پاسخ
  10. سلاله خسرومنش

    در ساختمان های کوچگ حداقل مقطع هادی نزولی چقدر باشد؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      حداقل مقطع هادی نزولی فارغ از اینکه چه جنسی باشد 50 میلیمتر مربع در استانداد الزام شده است.

      پاسخ
  11. علی خدادوست

    سلام. اگر بام ساختمان دارای هلی پد باشد چگونه پایانه هوایی برای صاعقه گیر رو نصب کنیم تا مشکلی بوجود نیاید؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      در بام های دارای هلی پد از قطعه ای به نام ماش روم بجای میله برقگیر استفاده می شود.

      پاسخ
  12. هادی

    سلام
    ممنون از آموزش خوبتون خدا خیرتون بده

    پاسخ
  13. کیوان اقدسی

    سلام
    تشکر می کنم از آموزش های کاربردی که قرار دادید. برای پروژه های کوچک اگر بخواهیم حفاظت از صاعقه اجرا کنیم امکانش هست فقط یک هادی نزولی در نظر بگیریم؟ چون شما در آموزش تاکید داشتید حداقل 2 هادی نزولی داشته باشیم.

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      حداقل 2 هادی نزولی از این چهت تاکید شده که الزام استاندارد است. بنابراین اگر پروژه کوچک هم باشد حداقل باید دو هادی نزولی در طرفین ساختمان وجود داشته باشد. البته در پروژه های کوچک می توان محاسبات پوشش میله برقگیر را با روش زاویه حفاظتی انجام داد و احتمالا یک میله برقگیر 2.5 یا 3.5 متری روی خرپشته کفایت کند ولی حتی با یک میله برقگیر هم باید حداقل دو هادی نزولی داشته باشیم.

      پاسخ
  14. فرناز کرمی

    سلام تشکر ویژه از زحمات و تلاش گروه مهندسی برتر
    جناب مهندس اگر در طراحی استفاده از چند میله برقگیر توصیه شده باشد آیا لازم است میله ها به هم وصل شود؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      بله. به دو دلیل باید میله های برقگیر به هم همبند شوند. اولا به دلیل اینکه همبند کردن کمک می کند تا جریان صاعقه بین تمام هادی های نزولی تقسیم شود و ثانیا همبند کردن بهتر است روی لبه بالایی جان پناه انجام شود تا خود این هادی همبند کننده مانند هادی مش عمل کرده و جلوی برخورد صاعقه به لبه های بام را بگیرد.

      پاسخ
  15. حسین کرمانی

    سلام جناب دکتر استفاده از هادی نزولی بهتر است یا استفاده از خود سازه به عنوان هادی نزولی؟ ضمنا از آموزش عالی و زحماتتون کمال تشکر رو دارم

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      اگر بتوان فرآیند استفاده از سازه به عنوان هادی نزولی را فراهم کنیم قطعا بهتر از اجرای هادی نزولی است. البته باید بعد از اجزا تست شود تا پیوستگی سازه مشخص شود.

      پاسخ
  16. مهتاب

    سلام بسیار آموزش خوب و روانی بود بسیار ممنونم از زحماتتون

    پاسخ
  17. سهیل رحیمی نژاد

    سلام و عرض خسته نباشید بابت این آموزش بی نظیر و عالی. جناب مهندس با توجه به اینکه انجام ارزیابی ریسک زمان بر و پیچیده هست اگر کلا انجام اون رو با نرم افزار انجام بدیم چطوره؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      نرم افزار فقط انجام محاسبات را سریعتر می کند ولی لازمه حصول نتیجه درست توسط نرم افزار این است که ما با پارامترهای ریسک صاعقه آشنایی کامل داشته باشیم تا مقادیر را به درستی وارد نرم افزار کنیم. ضمنا با توجه به اینکه نرم افزار امکان خطا و باگ دارد بهتر است جهت صحت سنجی محاسبات به صورت دستی هم انجام شود.

      پاسخ
  18. هومن اسدی

    سلام و تشکر از آموزش خوبتون جناب مهندس آیا برای ارزیابی ریسک حوزه تخصصی تعریف شده است؟ مثلا ما شرکتی داریم ولی در صلاحیت آن ارزیابی ریسک نوشته نشده است.

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      خیر. در حوزه صاعقه مرجعی وجود ندارد و داشتن پروانه طراحی نظام مهندسی کفایت می کند

      پاسخ
  19. amin sharifemami

    سلام. آیا محاسبات ارزیابی ریسک وظیفه طراح است یا خیر؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      بله. با توجه به مباحث مقررات ملی ساختمان تشخیص الزام صاعقه گیر با طراح پروژه است.

      پاسخ
  20. شایان رشیدآبادی

    سلام و عرض خسته نباشید و تشکر از زحمات شما و آموزش عالی. انجام ارزیابی ریسک کار سخت و زمان بری هست اگر بخواهیم طراحی دقیق با ارزیابی ریسک انجام بدیم دستمزد چقدر باید بگیریم؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      معمولا هزینه طراحی بستگی به وسعت پروژه داشته و در ساختمان های مختلف تفاوت دارد. ولی چیزی که معمول هست 5 درصد هزینه اجرا به عنوان هزینه طراحی در نظر گرفته می شود.

      پاسخ
  21. محمد جاودانی

    سلام و عرض ادب
    بسیار تشکر می کنم از جناب آقای مهندس انتظاری و گروه مهندس برتر بابت این آموزش جامع که بسیار روان و عالی نکات صاعقه آموزش داده شده. واقعا آموزش بی نظیر و عالی است بازم ممنون

    پاسخ
  22. داود طیبی

    سلام جناب مهندس
    آیا امکانش هست بجای چند میله برقگیر در ساختمان از یک میله صاعقه گیر اکتیو استفاده بشه؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      قطعا خیر. بر اساس IEEE علی رغم کاربرد گسترده صاعقه گیرهای اکتیو در گوشه و کنار دنیا تا به امروز هیچ سند علمی متقنی ارایه نشده که نشان دهد این صاعقه گیرها عملکرد بهتری نسبت به صاعقه گیرهای پسیو دارند یا مطابق ادعای سازندگانشان عملکرد دارند. ضمنا در ویرایش جدید نشریه 110 صاعقه گیر اکتیو حذف شده است. اگر از صاعقه گیر اکتیو استفاده شود باید پوشش حفاظتی آن به اندازه یک میله فرانکلین ساده در نظر گرفته شود.

      پاسخ
  23. سارا رحیمی نژاد

    سلام و عرض ادب. استاد گرامی از آموزش بسیار خوب و روانتون کمال تشکر رو دارم. می خواستم بپرسم که با توجه به اینکه در ویرایش جدید نشریه 110 هم در خصوص اجرای سیستم حفاظت از صاعقه بحث شده آیا الزام آوره یا خیر؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      بله. نشره 110 از سال 1402 به بعد الزام آور شده است.

      پاسخ
  24. ali hedayati

    سلام سوالی داشتم. می خواستم بپرسم همبندی که در ساختمان ها انجام میشه بین لوله های گاز و آب و غیره برای همبندی صاعقه کافیه یا خیر؟ ضمنا از آموزش خوبتون بسیار ممنونم

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      همانطور که در آموزش توضیح داده شده همبندی صاعقه با همبندی اصلی و اضافی که بطور معمول در ساختمان انجام می شود تفاوت دارد. همبندی صاعقه عموما به منظور جلوگیری از جرقه های خطرناک منجر به آتش سوزی هنگام وقوع صاعقه انجام می شود. همبندی صاعقه یا بطور مستقیم انجام می شود یا بطور غیر مستقیم از طریق اسپارک گپ و SPD. البته در حفاظت صاعقه جهت حفاظت از تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی هم در بخش SPM همبندی انجام می شود.

      پاسخ
  25. farhad

    با سلام
    لازم میبینم که از تمامی مجموعه مهندس برتر و استاد گرامی که زحمت همچین کار حرفه ای رو تدارک دیدند تشکر و قدردانی بکنم
    قطعا در امر آموزش و پیشرفت بیشتر خودم حتما از آموزش های دیگر این مجموعه مهندس برتر استفاده میکنم .
    خسته نباشید و خدا قوت به همه این مجموعه

    پاسخ
  26. اسماعیل مصیبی

    سلام استاد گرامی
    خواستم بپرسم دلیل همبند کردن ارت صاعقه گیر با چاه ارت ساختمان چیه؟ و اگر باید همبند بشن چرا دو تا ارت مختلف اجرا می کنیم؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      در صورت همبند نکردن ارت صاعقه گیر با ارت حفاطتی ساختمان بزرگترین مساله ای که ایجاد می شود افزایش احتمال آتش سوزی در هنگام برخورد صاعقه با ساختمان است. چون با همبند کردن دو یا چند ارت مختلف مقاومت کاهش می یابد و عبور جریان صاعقه از مقاومت کمتر ولتاژ کوچکتری ایحاد می کند که می تواند جلوی جرقه های خطرناک منجر به آتش سوزی را بگیرد. ضمنا لزومی ندارد ارت حفاظتی و ارت صاعقه گیر مجزا اجرا شوند. ولی اگر نتوانیم الزامات هر دو را در یک ارت پیاده سازی کنیم بطور مجزا اجرا می کنیم.

      پاسخ
  27. ترانه ایرانخواه

    ضمن سلام و عرض تشکر فراوان از آموزش بسیار خوبتون می خواستم بپرسم چرا در استاندارد ارت افقی و میله برای صاعقه پیشنهاد شده چون در شهر ما همه طراحا برای صاعقه هم چاه ارت قرار می دن. و آیا چاه ارت مشکل داره؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      در فرکانس بالای صاعقه، ارت سطحی نسبت به ارت عمیق یا همان چاه ارت تا 15 درصد امپدانس موجی کمتری نشان می دهد بنابراین هم کم هزینه تر است و هم موثر تر. به همین دلیل به چاه ارت ارجهیت دارد. ضمنا استفاده از هادی های ارت افقی نقش بسیار خوبی برای کاهش ولتاژ گام نیز دارد. ضمنا چاه ارت از نظر استاندارد ملی ایران جزو روش های مورد تایید ارت صاعقه گیر مطرح نشده است. لذا در خصوص اصلاح نقشه ها اقدام گردد.

      پاسخ
  28. الهه عابدین نیا

    سلام. من ناظر یک پروژه هستم که در اون طراح ارت صاعقه گیر رو در وسط ساختمان تعبیه کرده و دو هادی نزولی در طرفین هستند و هادی نزولی بعد از رسیدن به سطح زمین باید 15 متر فاصله افقی رو طی کنه تا به ارت برسه. ولی شما در آموزش فرمودید ارت باید در همون قسمت فرود آمدن هادی نزولی اجرا بشه حالا نظرتون رو لطفا می فرمایید؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      جریان صاعقه بخاطر ماهیت فرکانس بالایی که دارد تمایل دارد به زمین لوکال وارد شود. و حتی اگر آن را به یک زمین با مقاومت کمتر ولی در فاصله دور هدایت کنیم صاعقه به آن سمت نرفته و در همان نقطه فرود هادی نزولی تخلیه خواهد شد که بسیار خطرناک است بنابراین حتما موقعیت ارت اصلاح گردد.

      پاسخ
  29. مسعود خردمندی

    سلام و تشکر از آموزش خوبتون
    دستورالعمل شورای مرکزی در خصوص حفاظت از صاعقه هم می تونه ملاک کار باشه؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      بله. اما دقت بفرمایید اگر تناقضی با استاندارد ملی ایران که همان IEC62305 است داشته باشد باید IEC62305 ملاک قرار گرفته و اجرا شود.

      پاسخ
  30. آرمان صادقی دستجردی

    سلام و تشکر از آموزش بسیار خوبتون. می خواستم بپرسم که با توجه به اینکه برای اجرای سیستم حفاظت از صاعقه استانداردهای مختلفی مطرح شده است در صورتی که حادثه ای واقع بشه و موضوع در مراجع قضایی مطرح بشه ملاک درستی کار کدوم استاندارد هست؟ باز هم ممنونم

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      همانطور که در فصل اول آموزش توضیح دادیم هنگامی که مراجع تناقض دارد بهترین کار مراجعه به استاندارد نافذ است. نافذترین مرجع استاندارد ملی ایران است و طبیعتا درمراجع قضایی هم استاندارد ملی ایران در خصوص صاعقه ملاک صحت اجرای کار است. استاندارد ملی ایران هم بطور کامل استاندارد IEC62305 در خصوص صاعقه را پذیرفته است. این آموزش هم به تشریح همین استاندارد می پردازد.

      پاسخ
  31. محمد کوشکی

    سلام و تشکر از آموزش های خوبتون
    آیا ساختمان های بالای 5 سقف نیاز به صاعقه گیر دارند؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      از نظر استاندارد IEC62305 در هر ساختمانی که بر اساس محاسبات ارزیابی ریسک دارای ریسک بالاتر از حد قابل تحمل باشد باید به کمک یک یا چند روش از روش های 17 گانه اشاره شده در آموزش مقدار ریسک را به زیر حد قابل تحمل کاهش دهیم

      پاسخ
  32. امیر علی وحیدی

    سلام
    چقدر طول میکشه آموزش ها به دستمون برسه؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      بعد از ثبت سفارش بلافاصله لینک های دانلود در اختیارتون قرار می گیره و اگر محصول رو بصورت پستی سفارش داده باشید با پست پیشتاز براتون ارسال خواهد شد و حدود سه روز طول می کشه تا به دستتون برسه

      پاسخ
  33. anita gerami

    سلام و تشکر بابت این آموزش. خیلی مفید بود.

    پاسخ
  34. مهتاب عزیزی

    سلام
    بعد از ثبت سفارش آیا آموزش ارسال میشه یا لینک دانلوده؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      بعد از ثبت سفارش بطور خودکار لینک های دانلود در اختیارتون قرار میگیره. البته امکان ثبت سفارش بصورت پستی هم در سایت وجود داره و در این صورت علاوه بر این که به لینک های دانلود دسترسی دارید، آموزش در پک بندی نفیس براتون ارسال هم خواهد شد.

      پاسخ
  35. پدرام صفارا

    سلام. خواستم تشکر کنم بابت این آموزشتون. بسیار بسیار استفاده کردم و عالی بود. در خصوص بحث صاعقه هیچ آموزش کاملی پیدا نکردم تا اینکه با این آموزش آشنا شدم. هم کامله هم به زبان ساده آموزش داده شده. از مهندس انتظاری تشکر فراوان دارم.

    پاسخ
  36. کیوان همتی

    ضمن سلام و تشکر
    این آموزش نحوه محاسبه ارزیابی ریسک هم داره؟

    پاسخ
    • مهندس برتر

      سلام و احترام
      بله در این آموزش روش های مختلف ارزیابی ریسک ساختمان ها از جمله ارزیابی ریسک سریع به کمک دفترچه محاسبات اکسل و همچنین ارزیابی ریسک دقیق و با جزئیات آموزش داده شده است

      پاسخ

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *